Žito: vlastnosti obiloviny a přínosy pro vaše zdraví
Žito je plnohodnotná obilovina, která se může chlubit bohatým obsahem vlákniny. Vzhledem k tomu, že obsahuje hodně bílkovin, hořčíku a selenu, je důležitou součástí jídelníčku těch, kdo si zakládají na zdravém životním stylu a kromě jiného je známá svou jedinečnou chutí.
Konzumace žita má mnoho pozitivních účinků na zdraví: od zlepšení trávení až po nižší riziko vzniku chronických onemocnění.
OBSAH:- CO JE ŽITO?
- VÝŽIVOVÉ INFORMACE
- PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ
- SLABÉ STRÁNKY ŽITA
- POUŽITÍ ŽITNÉ MOUKY
- PROBLÉMY S TRÁVENÍM? SUPERSÍLA ŽITA!
CO JE ŽITO?
Žito je obilovina podobná pšenici se specifickou chutí, jen má o něco tmavší barvu.
Žito je pro svou kyselou chuť po staletí oblíbenou přísadou k pečení chleba a pečiva, v poslední době je však stále oblíbenější i jako doplněk klasických koktejlů.
Než se ale rozhodnete, že si žito najde místo ve vašem jídelníčku, musíme vás upozornit, že obsahuje lepek, proto není vhodné pro jedince s celiakií nebo intolerancí lepku.
VÝŽIVOVÉ INFORMACE
100 gramů žita obsahuje:
- 15 g bílkovin,
- 52 g sacharidů,
- 1,5 g tuků a
- 12 g vlákniny.
MINERÁLY
Žito obsahuje:
- mangan,
- fosfor,
- draslík,
- zinek,
- hořčík,
- selen a
- železo.
VITAMÍNY
Žito obsahuje 4 vitamíny (B1, B6, C a E), které mají mimo jiné i antioxidační účinky, takže pravidelná konzumace této obiloviny nepochybně napomáhá i k posílení imunitního systému.
PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ
- Žito obsahuje látky, které dokážou zlepšit trávení, snížit záněty a díky obsahu hořčíku chránit před srdečními chorobami.
- Díky svému nízkému glykemickému indexu je spojováno se zlepšením hladiny cukru v krvi, což může pomoci snížit riziko cukrovky 2. typu.
- Obsahuje lignany – vlákninu rostlinného původu, která absorbuje vodu, uvolňuje stolici a stimuluje trávení.
- Pomáhá snižovat vedlejší účinky těhotenství (např. ranní nevolnosti).
- Zmírňuje příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, podrážděnost, noční pocení a nespavost.
SLABÉ STRÁNKY ŽITA
Jako příbuzný pšenice obsahuje lepek, takže jeho konzumace může u jedinců s diagnózou celiakie způsobit trávicí a jiné potíže nebo značně zhoršit příznaky.
Složení žita také komplikuje proces pečení chleba nebo pečiva; zrna jsou ve vodě špatně rozpustná, takže těsto s žitnou moukou hůře kyne – výsledkem jsou spíše „sražené“ pekařské výrobky.
POUŽITÍ ŽITNÉ MOUKY
Obliba žitné mouky v posledních letech roste právě kvůli její jedinečné chuti.
Žitný chléb je považován za jednu z nejoblíbenějších potravin k snídani, protože tělu dodává veškerou potřebnou energii. Žitné těsto na pizzu je výbornou veganskou alternativou k tradičnímu „základu“ vyrobenému z pšeničné mouky, nebo žitné sušenky které jsou známé svou výraznou chutí.3 RECEPTY NA JÍDLA Z ŽITNÉ MOUKY
DOMÁCÍ ŽITNÝ CHLÉB
Suroviny:- 200 g žitné mouky
- 200 g bílé nebo celozrnné mouky
- 7 g droždí
- ½ lžičky jemné soli
- 1 lžíce medu
- Do mísy prosejeme mouku, droždí a sůl. Ve džbánu smícháme med s 250 ml teplé vody, nalijeme do mísy a promícháme, aby vzniklo těsto.
- Těsto dáme do dobře vymazané mísy, přikryjeme průhlednou fólií a necháme na teplém místě 1-2 hodiny kynout.
- Po vykynutí rychle prohněteme, aby nevznikaly vzduchové bubliny a vložíme do pekáče, který tentokrát přikryjeme naolejovanou průhlednou fólií a necháme na teplém místě kynout ještě 1 - 1,5 hodiny.
- Troubu rozehřejeme na 220 °C popř. na 200 °C v horkovzdušné troubě. Před vložením do trouby nezapomeneme z pekáčku odstranit průhlednou fólii a udělat do těsta pár zářezů. Po cca 30 minutách, resp. jakmile kůrka zhnědne, vyndáme chléb z trouby a před podáváním počkáme alespoň 20 minut, než mírně vychladne.
PIZZA Z ŽITNÉ MOUKY SE ŠALVĚJÍ A GRANÁTOVÝM JABLKEM
Suroviny (pro 4 osoby):- 400 g celozrnné mouky
- 1200 g žitné mouky
- 4 vejce
- 1000 g nízkotučného kefíru
- 4 lžíce olivového oleje
- 60 g piniových oříšků
- 20 g sýru feta
- 80 g pečeného prosciutta
- 40 g granátového jablka
- 60 g vinného kamene
- 20 růžičkových kapustiček
- 4 hrsti klíčků
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky cibulového prášku
- 4 špetky oregána
- několik lístků čerstvé nebo sušené šalvěje
-
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Nejprve si připravíme těsto: do mísy dáme oba druhy mouky, vinný kámen, vejce a kefír a vše dobře promícháme. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme přidat pár kapek oleje a vody. Po přidání špetky soli je těsto připravené k rozetření na plech, který předtím vyložíme pečicím papírem.
- Je čas připravit si domácí pesto: piniové oříšky, olivový olej, sůl, česnek a cibulový prášek rozmixujeme elektrickým mixérem dohladka.
- Těsto potřeme čerstvým pestem a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut.
- Mezitím si na pánvi opečeme kapustičky a okořeníme oblíbeným kořením.
- Asi po 15 minutách těsto vyndáme z trouby a obložíme opečenými kapustičkami, šalvějí, plátky prosciutta, klíčky, semínky granátového jablka a kostkami sýru feta.
- Obloženou pizzu můžeme dát ještě na pár minut do trouby, aby se suroviny zapekly a pizza je připravena k podávání.
ŽITNÉ SUŠENKY
Suroviny (pro 2 osoby):- 120 g žitné mouky
- 50 g mandlové mouky
- 50 g kokosového cukru
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky sody
- 120 g rozpuštěného mandlového másla
- 60 g kokosového oleje (změklého)
- 60 ml javorového sirupu
- 1 lžíce ovesného mléka nebo vody
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 150 g nasekané tmavé čokolády
- Troubu předehřejeme na 180°C a velký plech vyložíme pečicím papírem.
- Ve velké míse smícháme žitnou mouku, mandlovou mouku, cukr, sůl a jedlou sodu.
- V malé misce zvlášť smícháme mandlové máslo, kokosový olej, javorový sirup, mléko nebo vodu a vanilku.
- Směs z menší mísy přelijeme do větší mísy s moukou a mícháme, dokud nezískáme hladkou strukturu, na závěr do směsi přidáme nasekané kousky čokolády.
- Směs nabíráme velkou lžící a pokládáme na plech – postup opakujeme, dokud směs nevyteče, jen dáme pozor, abychom mezi jednotlivými sušenkami nechali asi 6 cm mezery. Každou sušenku mírně přitlačíme.
- Vložíme je do trouby na 10 – 12 minut nebo dokud nejsou okraje zlatavě hnědé.
- Poté, co sušenky vytáhneme z trouby, necháme je alespoň 10 minut na plechu odležet, než je budeme servírovat na stůl.
PROBLÉMY S TRÁVENÍM? SUPERSÍLA ŽITA!
Žito mimo jiné obsahuje také amylázu – speciální enzym, který se podílí na štěpení sacharidů, takže je výbornou volbou pro ty, kteří se chtějí zbavit zažívacích potíží!
Jakmile přírodní alternativy přestanou stačit, doporučuje se užívání probiotik – zvláště pokud se neustále snažíte žít zdravě, ale pokroky nepřicházejí.
Proč probiotika?
Hrají důležitou roli v udržení vašeho zdraví, protože pomáhají regulovat střevní flóru. V potravinách jich najdete spoustu (kysané zelí, kefír, kvasnicový chléb, kombucha...), ale pokud to nestačí, nebo vám zmíněné potraviny nechutnají, mohou vám přijít na pomoc doplňky stravy.
Kromě toho, že pečují o rovnováhu střevní flóry, pomáhají také:
- k větší zásobě energie,
- překonání kandidy,
- k lepšímu vzhledu pleti,
- ke snadnější kontrole hmotnosti a
- k posílení imunitního systému.